COVID-maatregelen in de EU

Door de stijgende coronacijfers, nemen verschillende landen extra maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Hieronder vindt u een overzicht:

Update 14/02/2021:

DUITSLAND
Buurlanden als virusvariante gebieden

Sinds zondag 14 februari worden de Slowaakse Republiek, de Tsjechische Republiek en een deel van Oostenrijk (provincie Tirol met uitzondering van het politieke district Lienz, de gemeente Jungholz en het Rißtal in het gemeentelijke gebied Vomp en Eben am Achensee) volgens de Duitse CoronaEinreiseVO uitgeroepen tot virusvariante gebieden.
Als gevolg hiervan, en vanaf deze datum, moeten ook vrachtwagenchauffeurs die Duitsland binnenkomen en die gedurende de laatste 10 dagen in een of meer van de bovengenoemde landen hebben verbleven of er doorheen zijn gereisd, de volgende maatregelen respecteren:

  • zich registreren,
  • een negatieve COVID-19-test laten afnemen (max. 48 uur oud, PCR-test en sommige sneltesten worden aanvaard). Klik hier voor meer informatie.
  • in sommige gevallen, in quarantaine gaan (afhankelijk van de Lander).

Testlocaties

  • Voor chauffeurs die terugkeren van/door Tirol: klik hier
  • Voor chauffeurs die terugkeren van/door de Tsjechische Republiek: klik hier,
  • Voor chauffeurs die terugkeren van/door de Slowaakse Republiek: klik hier.

TSJECHIË
Negatieve covidtest – Duitsland

Als reactie op de Duitse maatregelen eist Tsjechië een negatieve COVID-19-test van vrachtwagenchauffeurs die transiteren door Tsjechië richting Duitsland. De negatieve Covid-19-test mag niet ouder zijn dan 36 uur. Zowel PCR-tests als snelle antigeentests worden aanvaard, mits zij zijn uitgevoerd door een erkend laboratorium. Tsjechië zal steekproefsgewijze controles aan de grenzen invoeren om na te gaan of aan deze maatregel is voldaan. De negatieve test kan ook opgevraagd worden bij wegcontroles in het binnenland.

OOSTENRIJK
Negatieve covidtest – Duitsland

Als reactie op de Duitse maatregelen voert Oostenrijk grenscontroles in om de negatieve covidtests te controleren. De controles voor het vrachtverkeer zouden plaatsvinden aan de Brennerpas. Dit wordt waarschijnlijk ergens in de loop van vandaag bevestigd. Hoewel dit nog niet officieel bevestigd is, wordt aangenomen dat de toegang voor goederenvervoer en transit in Oostenrijk enkel zal worden toegestaan indien er kan gegarandeerd worden dat de chauffeur ook terug in Duitsland zal worden toegelaten. Bij de Brennerpas zal worden gecontroleerd of bestuurders negatieve testresultaten bijhebben, zo niet zal de toegang worden geweigerd. Testmogelijkheden langs het Oostenrijkse autosnelwegennet zijn niet mogelijk omwille van capaciteitsredenen van de teststations maar ook omwille van parkeerterreinen.

SLOWAKIJE
Negatieve covidtest – Duitsland

Het is nog niet duidelijk hoe Slowakije reageert op de Duitse maatregelen.

VERENIGD KONINKRIJK
Nieuwe testlocaties

Drie nieuwe locaties worden geopend voor Covid-19-tests voor vervoerders en vrachtwagenchauffeurs die via Kent naar de EU reizen.
De locaties gaan in de loop van deze week open en bevinden zich bij de volgende benzinestations:

  • Birchanger: Old Dunmow Road, Bishops Stortford, CM23 5QZ
  • Baldock: A1(M), 10, Radwell, Baldock SG7 5TR
  • Cobham: 9/10 M25, Downside, Cobham KT11 3DB.

Bron: Febetra 15/02/2021