Luxemburg invoering 3G-regel op de werkvloer

In Luxemburg geldt vanaf 15 januari de “3G-regel” op de werkvloer. Dit houdt in dat elke werknemer, ambtenaar of zelfstandige gevaccineerd, genezen of getest moet zijn (in het Duits: geimpft, genesen, getest, vandaar “3G”) om toegang te krijgen tot de werkplek.

Deze “3G-regel” is ook van toepassing op vrachtwagenchauffeurs.

 MAAR:

  • De “3G-regel” is niet van toepassing op chauffeurs in transit door Luxemburg.
  • De “3G-regel” is ook niet van toepassing op chauffeurs van buitenlandse transportbedrijven die naar Luxemburg rijden om te lossen of laden en dan het land opnieuw verlaten (hier staat geen tijdslimiet op, de chauffeur kan dus zijn dagelijkse of wekelijkse rust in Luxemburg opnemen)

Uitzondering:

  • De “3G-regel” is wél van toepassing op buitenlandse transportbedrijven als er sprake is van cabotage in Luxemburg.

De “3G-regel’ is dus niet van toepassing op vrachtwagenchauffeurs van buitenlandse transportondernemingen, tenzij het gaat om cabotage.

Om niet voor verrassingen te komen staan en aangezien sommige bedrijven de “3G-regel’ ook op hun vestigingen kunnen laten gelden voor externe personen, is het aangewezen om vooraf contact op te nemen met de Luxemburgse bedrijven waar de chauffeur moet laden/lossen.

Bewijs van vaccinatie:

Digitaal COVID-vaccinatiebewijs van de EU of vaccinatiepasje waaruit blijkt dat men is ingeënt (pas geldig na ten minste 14 dagen).

Bewijs van herstel:

EU digitaal COVID certificaat van herstel of ander bewijs van herstel, waaruit blijkt dat een eerdere besmetting met COVID-19 is bevestigd door middel van nucleaire zuur amplificatie technologie, ten minste 28 dagen maar niet ouder dan 6 maanden.

Bewijs van negatieve test:

PCR-tests niet ouder dan 48 uur en gecertificeerde snelle antigeentests niet ouder dan 24 uur. Zelftests (= snelle tests die door de geteste personen zelf zonder toezicht worden uitgevoerd) worden niet aanvaard.

Bron: Febetra 13.01.2022