BREXIT: belangrijke wijziging vanaf 01.01.2022

Op 01/01/2022 gaat een nieuwe fase in van de Brexit en de bijhorende reglementeringen & douaneformaliteiten.  De wijzigingen betreffen de regelgeving aan Britse zijde.   Wij geven u de belangrijkste zaken mee.

  • Pre-lodgement: partijen dienen in het nieuwe pre-lodgement model hun douaneaangifte(n) al in voordat goederen in de Europese Unie (EU) aan boord gaan.  Indien uw Britse klant gebruik wil blijven maken van zijn eigen brokers en het ETSF douane-entrepot wil vermijden, dienen wij de pre-lodged import customs entry reference (ERN) vooraf bij de opdracht te ontvangen zodat wij het kanaal kunnen overgaan.    De goederen zullen slechts opgehaald worden indien dit document bij orderbevestiging wordt meegestuurd naar Hamann, dit om overflow in onze magazijnen te vermijden.
  • Goods Vehicle Moment System: de vervoerder koppelt deze aangifte(n) vervolgens via de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) aan een specifieke trailer. De Goods Movement Reference (GMR) die hieruit volgt, wordt door de vervoerder gebruikt voor toegang tot de ferryterminal. Geen GMR betekent geen toegang. Eenmaal aangekomen in de Britse haven, kunnen de goederen met behulp van de GMR in de regel direct door.
  • Vereist gezondheidscertificaat voor POAO (Products of Animal Origin = producten van dierlijke oorsprong) & ABP (Animal By – products = dierlijke bijproducten (non-human consumption)                                                                                                                                                  Verantwoordelijkheid exporteur, te bekomen via FAVV.
  • Vereiste vooraanmelding voor POAO, ABP & HRFNAO (HRFNAO = High-Risk Food and Feed Not of Animal Origin = hoog-risico levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong, zoals noten, zaden en kruiden).                                                                                                    Verantwoordelijkheid bestemmeling – registratie in IPAFFS.
  • Binnenkomst UK via specifieke grensposten (BCP: Border Control Posts)